sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Siivoojattaren tietopläjäys n:o 3

Tämä sunnuntai on viimeinen päivä täällä Madeiran saarella ja ajattelin käyttää osan siitä kunnon turistin tavoin eli osallistua n. tunnin pituiselle kaupungin kiertomatkalle turistibussin avoimessa toisessa kerroksessa. Aamu oli hiukan ankea sillä luulen, että Mikko lähti jo lauantaina naisiin eikä ole vieläkään palannut. Toivottavasti tapaamme ennen maanantainaamun lähtöäni kentälle.
Tässä ajattelin vielä ennen lähtöä kaupungille heittää blogiin noita siivoojattaren antamia varteen otettavia ohjeita madeiran käytössä.

Varastointi

Madeiraa on helppo varastoida sillä koska se on jo kokenut kuumuutta ja happea niin tavallisen viinin viholaiset eivät sitä hetkauta. 3- ja 5-vuotiaat madeirat on tarkoitettu juotaviksi nuorina mutta 10- ja 15-vuotiaita voidaan hyvin säilyttää pitempiäkin aikoja ilman viinin pilaantumista. Pulloja säilytetään pystysuorassa asennossa viileässä ja hiukan kosteassa kellarissa, jossa viini vanhenee hitaimmin. Nuoria madeiroita ei kannata edes yrittää vanhentaa. Colheitoja voidaan nauttia jo ennen Frasqueiraa eli Vintage madeiraa, joita joudutaan vanhentamaan minimissään 22 vuotta, ennenkuin ne voidaan laivata ulos saarelta. Näitä Frasqueiroja voidaan sitten säilyttää melkein ikuisia aikoja ja 100, 150 tai jopa 200 vuotta vanhoja viinejä on yhä saatavilla. Mikä käytännöllisintä niin tällaisia viinejä voidaan säilyttää avattunakin kuukausia ja jopa vuosia.

Lämpötila

Kuten muissakin viineissä myös madeirassa on tarjoilulämpötila tarkka. Koska viini on väkevöity niin korkea tarjoilulämpötila tuo alkoholin liian selvästi esiin.Nuoret 3 ja 5 vuotiaat tulee tarjota viilennettyinä 13 - 14 asteisina kun taas vanhempien kompleksisuus tulee parhaiten esille 15 - 16 asteisina.

Dekantointi

Vanhemmissa Frasqueiroissa esiintyy joskus sakkaa pullon pohjalla mutta madeira kannattaa dekantoida eri syystä. Nuoria 3 tai 5 vuotisia viinejä ei tarvitse dekantoida mutta colheitat ja 10- ja 15-vuotiaat on syytä käyttää dekantterissa ja kaataa sitten takaisin pulloon. Tällöin korkeasta happopitoisuudesta johtuen luonnollista tietä syntyneet haihtuvat aromit (oisko tää nyt sitä kumin tuoksua ?) saadaan osittain häivytettyä. Frasqueiroille tämä käsittely tekee myös ihmeitä mutta tällöin viiniä tulisi säilyttää dekantterissa viikko pari muovikelmulla suljettuna ennen takaisin pulloon kaatoa. Pitempi säilyttäminen karahvissa voi vaikuttaa viinin värin muuttumiseen valon vaikutuksesta tai mikäli karahvi on tehty lyijylasista siitä voi liueta myrkyllisiä määriä lyijyä.

Miten madeiraa tulisi maistella ?

Koska madeira on väkevöity viini niin maistelutekniikkakin on hiukan erilainen. Jo ulkonäkö tuo esille madeiran kompleksisuuden eli värien kirjon. Ensimmäinen nuuhkaisu tuo esiin haihtuvat aromit ja nenän upottaminen syvemmälle lasiin kerää vasta tuoksujen monimuotoisuuden. Kun tavalliselle viinille tekee hyvää vetää suulliselle ilmaa niin madeira niellään ensin ja vedetään vasta sitten ilmaa, jotta kaikki retronasaaliset aromit voitaisiin aistia.
Madeiran väriskaala alkaa vasta kullankeltaisesta ja jatkuu aina mahonginväriin saakka. Vanhemmassa madeirassa voidaan kuitenkin havaita jopa vihreää vivahdetta.
Madeiran aromit ovat todella monimuotoiset. Tässä pieni luettelo mitä sieltä kannattaa hakea:

Kukkaistuoksua - kuivattuja villejä ruusuja
Hedelmää - aprikoosia, luumua, appelsiinin kuorta, rusinaa
Mausteisuutta - kuivattuja vihreitä yrttejä kuten timjamia, fenkolia, minttua ja mausteita kuten pippuria, kanelia, ruohosipulia, muskottia vaniljaa, lakritsia
Kasvisperäisiä - kuivattua teetä, tupakkaa, ruohoa
Paahtuneisuutta - karamelliä, kookosta, suklaata, paahdettuja manteleita, paahtoleipää
Hartsimaista - puuta, seetriä, pihkaa, mehiläisvahaa
Maamaista - kuivattuja sieniä, tryffeliä
Haihtuvaa - asetonia, kemikaaleja (kumia ??)
Mikrobiologista - hiivaa, meijerituotteita
Eläimellista - nahkaa

Madeiran tasapainoon vaikuttavat aina yhtäaikaa sen makeus, hapokkuus ja alkoholi. Myös joka rypäleellä on oma luonteensa. Sercial on kevein ja Malvasia on "sensuellein" Lopetan tähän nämä siivoojattaren pläjäykset. Kirjasessa on vielä paljon tietoa minkälaista madeiraa minkäkin ruokalajin kera mutta jätetään se jokaisen kokeiltavaksi. En voi kuitenkaan olla referoimatta madeiran käyttöä digestiivinä. "Lasillinen madeiraa ruokailun jälkeen on kuin lääkettä. Se auttaa ruokaa sulamaan ja siinä on paljon vitamiinejä. Alkoholia siinä on puolta vähemmän kuin normaaleissa digestiiveissä mutta se tarjoaa puolta enemmän
kompleksisia aromeja. Nauti sen rikkaudesta intiimissä seurassa kotona takkatulen ääressä ja lampaannahan päällä. Tunnet miten adrenaliini kohisee suonissasi ennen eroottista ekstaasia. Mikä olisikaan parempi tapa nauttia madeiraa kuin rakkaasi navasta. Carpe diem... ja myös yöstä ".

Ei kommentteja: