torstai 6. maaliskuuta 2008

Siivojattaren tietopläjäys n:o 1

"Siivoojatytön" antama madeiranteko-opas (Madeira, the Floating Vineyard)on todella hyvin toimitettu ja tiivis kirjoitelma kaikesta siitä mitä madeirasta tulee tietää.
Historiaa:
Vuonna 1537 vietiin saarelta ensimmäinen pöytäviini Englantiin
James Cook osti täältä miehistölleen viinejä v. 1768
Georg Washington piti madeirasta ja tarjosi sitä nimikkokaupunkinsa avajaisissa
Viinin viljely koki kriisikauden v. 1852-1872 kun Oidium home tuhosi viljelmät
Heti perään tuli v. 1873 viinikirva ja vei mukanaan viimeisetkin köynnökset.
Turismi kuitenkin pelasti saaren talouden. Ikkunasta näen vireisellä kukkulalla seisovan Reids hotellin, joka avattiin v. 1891
Lentokenttä valmistui v. 1960 ja EU:hun liityttiin v. 1986

Terroir ja muut olosuhteet
Ilmasto on subtooppinen ja keskimääräinen vuotuinen lämpötila vaihtelee 16 - 22 asteen välillä. Keskimääräinen kosteusprosentti on 65%. Viiniä viljellään Madeiralla n. 1850 ha ja viereisellä Porto Santon saarella 80 ha. Madeira jaetaan 10 eri alueeseen. Viljelijöitä on paljon ja lasketaan, että yhdelle viljelijälle riittää vain 0.4 ha. Perinteisesti köynnösten väli on 2.5 m koska niiden pergolamuodostelmien välillä viljellään erilaisia vihanneksia.

Rypäleet
Perurypäleet ovat: Sercial (kuivia viinejä), Verdelho (puolikuivia), Boal (puolimakeita) ja Malvasia (makeita).
Muita ovat: Bastardo, Moscatel, Terrantez ja yleisin Tinta Negra Mola, jota viljellään peräti 85 % kaikista madeira rypäleistä. Tinta on Grenachen ja Pinot Noirin risteytys. Kaikki pullot, joissa on pelkästään merkintä 3, 5 ja jopa 10 vuotta ovat Tintaa. Sercial on sama rypäle kuin Esgana câo eli koiran kuristaja. Verdelho puolestaan on sama kuin Gouveio ja on olemassa myös punainen variantti eli Verdelho Tinto. Malvasian ovat saarelle tuoneet foinikialaiset Kreetalta. Terrantez, Bastardo (Trousseau ransk.) ja Moscatelkin (Muscat d´Alexandrie) ovat saarlla sukupuuttoon tuomittuja ellei jotain tehdä ja pian.
Porto Santon oma rypäle on Listrâo, jota käytetään myös pöytärypäleenä.

Sadonkorjuu ja vinifikaatio
Kaikki rypäleet poimitaan käsin sillä jo pergola-kasvatus estää koneellisen poiminnan. Maksimi sallittu tuotto on 80 hl/ha. Malvasia korjataan ensimmäisenä ja sercial viimeisenä.
Mitä kuivempaa viiniä halutaan sitä kauemmin se saa käydä ennen pontikan lisäämistä. Makeat (Malvasia)väkevöidään melkein heti eli puolen tai kokonaisen päivän käymisen jälkeen, puolimakeat (Boal) käytetään 2-3 päivää, puolikuiva (Verdelho) saa käydä 4-5 päivää ja kuiva (Sercial) n. viikon.
Tämän jälkeen viini väkevöidään 96% rypäleistä tislatulla alkoholilla siten, että alkoholipitoisuus nousee n. 17%. Lisätyt pontikkamäärät ovat seuraavat:
makeisiin 21%, puolimakeisiin 13-16%, puolikuiviin 11-13 % ja kuiviin 9%.

Estufagem ja canteiro
Kokemusperäisesti oli jo kauan tiedetty, että madeiran maku paranee kun se seilaa laivan ruumassa päiväntasaajan yli ja takaisin. Herra Pantaleâo Fernandes huomasi v. 1794, että kun hän säilyttää tynnyrit kuuman kosteassa huoneessa missä tuotettiin höyryä saunaan niin madeira kypsyi ilman pitkiä merimatkoja. Tästä kehittyi Estufagem menetelmä. On kolme eri tapaa millä kuumennus voidaan suorittaa.
1) Nopeassa menetelmässä viini pannaan säiliöön, jossa kiertävät lämminvesiputket. Astia täytetään ainoastaan 95 %:sti, jotta viinillä olisi lajntumisvaraa ja samalla se myös hapettuu. Kierukkaa lämmitetään n. 65 asteisella vedellä, joka nostaa viinin lämpötilaa n. 5 astetta päivässä. Lämpötila pidetään 3 kk 45 ja 55 asteenvälillä. Tässä ajassa viiniä haihtuu 10 % ja alkoholipitoisuus pienenee 2 %. Viinin annetaan tämän jälkeen jäähtyä toiset kuukautta, jonka jälkeen voidaan alkoholipitoisuus tarkistaa. Tällainen nopea 3 kk estufagem vastaa n. 5 vuoden kypsennystä luonnonmukaisessa canteirossa.

2) viini säilytetään isoissa puusäiliöissä suljetuissa lämmitettävissä huoneissa. Tämä käsittely on hellempi ja palamisen vaara pienempi kuin kierukkasysteemissä.

3) parhaimmat viinit saavat luonnonmukaisen canteiro-käsittelyn. Viini pannaan 480 litran vetoisiin tynnyreihin (pipa), jossa se ikäänyy ilman kinotekoista lämmitystä eli kesällä vauhdikkaammin ja talvella hitaammin. Kaikki vintage-viinit (Frasqueirat) valmistetaan tällä menetelmällä. Instituto do Vinho da Madeiran virkailija tulee sinetöimään tynnyrit heti prosessin alettua.

Ei kommentteja: